top of page

Vad är fascia?

Att forska om fascia är nytt. Så nytt att det är fortfarande ganska okänt för många vad fascia egentligen är. Enkelt kan man utrycka sig att alla sjukdomar och skador, fysiska eller mentala, påverkar fascian och en ohälsosam fascia påverkar oss. Fascian är inblandad i ALLT som händer i vår kropp. Vi börjar förstå att fascian är ett system, utan början och utan slut, som kopplar samman allt i vår kropp. Allt som händer i oss, fysiskt som känslomässigt, lagras i fascian som tryck. Genom behandling kan det trycket avlägsnas. 

0CD6791E-D51B-4EB5-812C-80ACC22B8ED7.jpeg

Fascia är ett omfattande nätverk som omsluter och genomtränger varje muskel, organ och nerv i människokroppen. Det har tidigare ansetts främst vara en passiv komponent i kroppen men senare forskning lyfter fram dess aktiva roll till att bidra till rörelse, kroppshållning och smärtlindring. Fascia betraktas nu som en dynamisk struktur som kan påverkas och förändras genom träning och behandling, vilket öppnar nya möjligheter för rehabilitering och förbättring av fysisk funktion.

ÖVRIGT

Få mer inspiration

Bra att veta inför en behandling

Har du möjlighet, kom 10 minuter före behandlingen. Då kan du i lugn och ro sitta ner och svara på ett formulär som till viss del kommer ligga till grund för behandlingen. Om du kommer direkt från träning, duscha först.

 

Behandlingen utförs med kläder på. Ha gärna på dig mjuka, kroppsnära kläder.

 

Efteråt kan man få en kroppslig reaktion. Mycket händer i kroppen under behandlingen och det kan visa sig som trötthet, sorg, ilska mm. Avsätt gärna en extra stund till vila efteråt så du inte måste rusa iväg. Ingen träning efter behandling.

 

En behandling sätter igång cirkulationen i kroppen. Vätskeflödet ökar med upp till 12 gånger. Med andra ord är det väldigt viktigt att dricka efteråt. Det hjälper kroppen att forsla bort avfallsprodukter och vårt lymfsystem tackar oss. Vatten i mängder med andra ord, allt för att hjälpa processen.

 

Förbered dig på att vila efter en behandling, både fysiskt och psykiskt. Vissa kommer inte märka av en större skillnad medans andra behöver mer tid till återhämtning efter en behandling. Tänk också på att resultat kan komma omgående eller vara fördröjt ett par dagar.

 

Med en önskan om en skön stund.

DA833DE0-1229-4642-BAB8-2E5E9053BEDE.jpeg

Om du vill läsa mer om fascia finns en utmärkt hemsida som är en av världens största att handla om fascia. Den är svensk, faktabaserad och innehåller fler än 1000 olika forskarrapporter tillsammans med artiklar och kortare och längre infofilmer. Där ligger också länk till den intressanta ”Fascia podden”.

På Atlasbalans hittar du mycket om behandlingen jag utför och maskinen Atlasbalans M1 jag använder vid behandling. Själv är jag certifierad Fasciaspecialist & Swedish Fascia Vibes- terapeut från Atlasbalans. 

bottom of page