top of page

Så vad är då fascia?

2015 kom den här förklaringen om vad fascia är från Armstrong och Guimberteux:


Fascia är det elastiska sammanhängande nätverket i kroppen som sträcker sig från ytan av huden ner i cellernas kärnor och även in i cellkärnan.Detta omfattande nätverk är rörligt, anpassningsbart, fraktalt och oregelbundet. Fraktalt betyder att det är likformigt i sin struktur men i olika skalor. Fascian utgör den grundläggande strukturen i den mänskliga kroppen (däggdjurskroppen).


Visst blev vi klokare av den förklaringen? Här kommer andra röster (bla Stecco, Schelin, Langevin) om vad fascia är:


🌐 Fascia är det vita tunna lagret runt en muskel. Det som man skär bort när man äter en köttbit. Det är den äldsta förklaringen av fascia och den enda som många fortfarande bara är bekant med.


🌐 Fascia är ett system utan början och utan slut.


🌐 Fascia är den Extracellulära matrixen och de celler som skapar och underhåller ECM (tex fibroblaster som bla bildar kollagen och fasciacyter som bildar hyaluronsyra). Så denna ECM, invävd överallt i kroppens vävnader är det vi kallar för fascia.


🌐 Fascian underhåller & upprättar sammankopplingar, kommunicerar & interagerar mellan kroppens alla delar. En kommunikationsgrid i 3D. En typ av gränssnitt.


🌐 Fascian består av kollagen och hyaluronsyra i olika mängd beroende på om den är mer fast eller flytande.


🌐 Fascian binder ihop allt, är allt, en helhet och oändlig.


🌐 Fascian är ett strukturellt stöd så allt är på plats i kroppen. Tex organ.


🌐 Fascian skyddar organen från stötar slag osv.


🌐 Fascian har en metabolisk funktion


🌐 Fascian kan lagra energi


🌐 All transport sker i fascian. Blodomlopp, lymfa mm


🌐 Fascian bildar ärrvävnad både inne och ute på kroppen.


🌐 Nervsystemet agerar i fascian. Ny forskning säger att signalöverföring och smärtledning från nervvävnad kommunicerar i fascian.


🌐 Fascian leder elektricitet. Nervsystemet kommunicerar i 60-150 m/sek. Fascian kommunicerar i minst 1500 m/sek.


🌐 I fascian hamnar både fysisk och psykisk stress.


🌐 Det finns väldigt många fler nervändar i fascian än i muskler. Därför har man vanligtvis inte ont i en muskel utan i fascian.


🌐 I vår fascia har vi fascia linjer som till nästan exakthet stämmer överens med meridianer från TCM (traditionell kinesisk medicin).


🌐 Fascian tar emot och avlastar tryck.


🌐 Om kollagenet ligger ostrukturerat saknar det glidmoment. Stagnation börjar och vätskan kan inte längre cirkulera, kollagenet torkar och vi upplever smärta och inflammation.


🌐 Fascians strukturella nätverk från överhud till benvävnad är inte endast en sammanbindande vävnad, bindväv, utan är en helt grundläggande vävnad för kroppens helhet. Kroppens celler kan inte ensamma få ihop vävnader till en sammanhängande helhet. Cellerna kräver support och en strukturell stomme som ramverk. Den stommen är fascian. Fascian är den enda vävnad som har kontakt med alla andra vävnader i kroppen.


🌐 Fascia är bindväv som är fett, brosk, benvävnad


🌐 Har du ont har du problem med fascian, har du problem med fascian har du ont, som någon uttryckte det under min utbildning.


Avslutningsvis kan jag säga att det här kan vara svårt att ta till sig. Återigen kan jag varmt rekommendera fasciaguiden.se som är källan till allt ovan och som har många bra artiklar, forskarrapporter och filmer att ta del av.


Ibland klarnar det av att se en film i ämnet och det finns allt från en egenproducerad långfilm till små korta info filmer.


In och kika!
12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page