top of page

Vad är en cacaoceremoni?

Ja vad är en Cacaoceremoni egentligen och varför? Låt oss börja med vad kakao egentligen är:


Kakao är frukten från trädet Theobroma cacao, vilket betyder ”gudarnas mat”. Centralamerikas ursprungsbefolkningar betraktade kakaon som en helig dryck och använde den i ceremonier som en källa till läkande, gemenskap och inspiration.


Kakaopulver är rikt på flavonoider som sänker blodtrycket, ökar blodflödet till hjärna och hjärta och motverkar blodproppar. Centralamerikas ursprungsbefolkningar, som var först med att upptäcka kakaon, var väl medvetna om fördelarna och numera finns det gott om forskning som stödjer deras insikter. Superingrediensen kakao är en utmärkt källa till antioxidanter, järn, proteiner, magnesium, kalium och fibrer, vilket gör den till ett fantastiskt naturläkemedel. Hjärnan är en otroligt komplex ”apparat”, och kakao frigör signalsubstanserna dopamin och serotonin som har humörhöjande effekter. Det gör oss gladare, lindrar stress, förbättrar vår koncentrationsförmåga, ökar vår kreativitet, underlättar kroppens läkeprocesser och stärker immunförsvaret.


Det finns en hel del mystik kring kakao och det sägs att den ökar energifältet kring hjärtat. När kakao konsumeras i grupp förstärks energifältet. Även om man utför ceremonin tillsammans med främlingar, kan man dela personliga upplevelser som ger klarhet och inspiration. När en grupp dricker kakao tillsammans, skiftar deltagarnas energi till samma frekvens eller vibration.


Ordet kakao kommer från mayaspråket där ka’kau betyder hjärteblod. Choklad kommer från chokola’j, som betyder att dricka kakao tillsammans. Kopplingen till blod har sitt ursprung i tron att mayagudarna lät sitt blod flöda in i kakaobönorna. Det sägs att effekten av rå kakao är som starkast när den intas i grupp.


Kakaon har använts som växtmedicin i Syd- och Centralamerica sedan urminnes tider. Mayafolket och andra naturfolk (som aztekerna och inka) har högaktat kakaoträdet och dess frukt. Den aktiva ingrediensen är theobromin som översätts som "Guds föda". Ritualer och ceremonier runt kakaobönan med dess fantastiska hälsoeffekter har funnits sedan flera tusen år tillbaka. Det har varit ett sätt att gå djupare inom sig själv, resa genom olika världar och kommunicera med gudarna.


Mästarplantan kakao är associerad med den villkorslösa kärleken och har varit dörren till hjärtat. Under ceremonierna ansågs kakaon vara ren medicin. Den andliga och helande kraften i kakaon är stor under varje ceremoni. Varje deltagare omfamnas av en vacker tillåtande närvaro som hjälper till att öppna hjärtat. Drycken används som verktyg för manifestation, balans och harmoni i våra liv. Den är jordande och förankrande av ursprungskraften inom var och en.


Hur en ceremoni ser ut styrs av den som håller den. Alla har sin eget sätt att presentera plantmedecinen kakao och det den betyder för dem. Oftast bjuds man på en inkännande stund i värme, gemenskap och harmoni. Det är en stund att öppna upp och reflektera, att låta hjärtat lyssna och lyssna på hjärtat. Bara den som är med vet...
28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page